Sözlükte “tertemiz bahçe” anlamına gelen ravza-i mutahhara adlandırması, Hz. Peygamber’in eviyle minberi arasının cennet bahçelerinden (ravza) bir bahçe olduğunu bildiren hadisine dayanır (Buhârî, “Teṭavvuʿ”, 18; Müslim, “Ḥac”, 500-502).
Hac ve umre ibadetlerini ifa etmek için Medine’ye giden hacılar arasında meşhur (yeşil halı ) olarak tabir edilen peygamber efendimiz s.a.v. in evi ile minberi arasında kalan yere ravza-i mutahhara ( cennet bahçesi) halk arasında da yeşil halı olarak tabi edilir.
Bazı âlimler Ravza-i Mutahhara’nın alanının bütün mescidi kapsadığını söylemiş, ravzanın Mescid-i Nebevî ile musallâ arasında olduğunu bildiren bir rivayete dayanarak Mescid-i Nebevî ile bayram musallâsı (Mescid-i Gamâme) arasında kalan alanı buna dahil edenler de olmuştur (İbn Şebbe, I, 138). Ancak Ravza-i Mutahhara’yı hücre-i saâdet ve minber arası olarak ifade eden rivayetler daha güçlüdür.
“Evimle minberim arası, Cennet bahçelerinden bir bahçedir.” (Tecrid-i Sarih Tercümesi, IV, 268).
Ravza-i Mutahhara’da kılınan namazın sevabı çoktur. Sıkışıklık halinde kılınan namazın sevabı vardır. Ayrıca izdihama sebebiyet olacaksa, sakin olduğu zamanlarda gidip kılmak gerekir.