1) MESCİDİ NEBEVİ
Nebevi sözcüğünün anlamı peygambere ait olmak demektir. Bu sebeple Mescid-i Nebevi aynı zamanda Peygamber Mescidi olarak da anılmaktadır. Bu mescit, Hz. Muhammed s.a.v. ve arkadaşları tarafından Medine’de yapılmıştır. Resulü Ekrem’in kabri de buraya gömülmüştür. Devamı …
2) PEYGAMBER EFENDİMİZ (S.A.V.) KABRİ ŞERİFLERİ
Peygamber efendimiz s.a.v. kabri şerifleri sağlığında hz aişe annemiz ile birlikte yaşadığı ve mescidin içinde ayrılmış bir odadır. Peygamberimiz vefat ettiğinde defin işlemleri sırasında farklı görüşler beyan edilmişse de hz. Ebubekir r.a. peygamberler Devamı …
3) CENNETUL BAKİ MEZARLIĞI
Peygamber efendimiz s.a.v. in kabrine yüz metre mesafede bulunan meşhur Medine kabristanlığıdır. Cennetul bakide yatan ehli beyt ve bazı sahabinin isimleri şu şekildedir. Peygamber efedimiz s.a.v. oğlu İbrâhim vefat edince aynı yere defnedilmesini emretti; kabrinin üstüne su döktü ve buraya Zevrâ adını verdi. Bunun üzerine Medine’deki her kabile Cennetü’l-bakī‘da kendileri için bir yer ayırdılar. Devamı …
4) CENNET BAHÇESİ( RAVZA-İ MUTAHHARA)
Sözlükte “tertemiz bahçe” anlamına gelen ravza-i mutahhara adlandırması, Hz. Peygamber’in eviyle minberi arasının cennet bahçelerinden (ravza) bir bahçe olduğunu bildiren hadisine dayanır.
5) MESCİDİ GAMAME
Resûl-i Ekrem (S.A.V.) bayram namazlarını Mescid-i Nebevî’de değil, buraya güneybatı yönünde 500 m. mesafedeki açık alanda kıldırırdı. Bazen yağmur duası için de kullanılan ve Medine’ye gelen kafilelerin konakladığı Menâha adlı bu yerin bir bölümü musallâ haline getirilmişti. Devamı …
6) MESCİDİ EBUBEKİR
Medine musallâsında yer alan mescidlerden biridir. Mescid-i Musallâ’nın kuzeybatısındaki Amîdiyye sokağının başındadır.
Hz. Ebû Bekir -radıyallâhu anh- halifeliği sırasında burada bayram namazı kıldırdığı için bu adı almıştır. Bu yerde Hz. Peygamber (s.a.v.) de bayram namazı kıldırmıştır
7) MESCİDİ ÖMER
Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in bayram namazlarını kıldırdığı yerlerden biri de Hz. ömer Mescidinin yeridir. Hz. ömer (r.a.) hilafeti zamanında bayram namazlarını Efendimiz (s.a.v.)’e uymak amacıyla burada kıldırmıştır. Mescid-i Nebevi’den 455 m. uzaklıktadır. Devamı …
8) MESCİDİ OSMAN
Hz. Osman efendimize ithafen 1983 yılında yapılmış olan hurma pazarının az ilerisine imar edilen mesciddır.
9) MESCİDİ ALİ
Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in bayram namazlarını kıldırdığı yerlerden biridir.
Efendimiz, Gamame Mescidinin bulunduğu yerde bayram namazlarını kıldırmadan önce, bayram namazlarını burada kıldırmıştır.
Devamı …
10) UHUD DAĞI VE ŞEHİTLİĞİ (OKÇULAR TEPESİ)
Uhut dağı, Mescid-i Nebevi’ye yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Peygamber efendimizin (S.A.V) “Bu dağ bizi sever biz de onu” dediği Uhud Dağı’nda bulunur.Hz. Hamza ile birlikte 70 müslümanın şehit edildiği hicretin 3.yılında yapılan Uhud savaşının yapıldığı yerdir.
11) KUBA MESCİDİ
Hicret yolculuğunun ilk durağı olan Kuba’da Allâh Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, Amr bin Avf Oğulları’nda on dört gece misâfir oldu. İşte meşhur Mescid-i Kuba, bu esnâda yapıldı. Hazret-i Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- de mescidin inşâsında bizzat çalıştılar.
Devamı …
12) KIBLETEYN MESCİDİ
Medine’nin kuzeybatısındaki Vebere harresinde ve Mescid-i Nebevî’nin 5 km. uzağındadır. İlk adı, içinde bulunduğu kabile bölgesinden dolayı Benî Selime Mescidi iken Resûl-i Ekrem’in burada öğle veya ikindi namazını kıldırdığı sırada nâzil olan Bakara sûresinin 144. âyeti uyarınca namazını bozmadan cemaatle birlikte kıblesini Kudüs’teki Mescid-i Aksâ’dan Kâbe’ye çevirmesi üzerine “iki kıbleli mescid” anlamına gelen bugünkü adını almış, o tarihten sonra Hz. Peygamber’in unvanları arasına da “imâmü’l-kıbleteyn” eklenmiştir.
13) CUMA MESCİDİ
Hicret sırasında Kubâ’ya ulaşarak burada Mekke’den gelecek olan Hz. Ali -radıyallâhu anh- ve diğer muhacirleri beklemek üzere bir süre kalan ve 24 Eylül 622 Cuma günü Yesrib’e hareket eden Hz. Peygamber (s.a.v.) cuma vakti girince Rânûnâ vadisinde Sâlim b. Avf kabilesine misafir oldu; buradaki namazgâhta ilk cuma hutbesini okuyup namazı kıldırdı.
Devamı …
14) YEDİ MESCİDLER (HENDEK SAVAŞININ YAPILDIĞI YER )
Hendek Savaşı, 31 Mart 627’de (Hicri, 5) Medine’nin Müşrikler ve Beni Kureyza Yahudileri tarafından sonraki 27 gün boyunca kuşatılmasıdır. Mekkeli pagan Araplar ve Yahudi Beni Kureyza kabilesi ile Müslümanlar arasındaki üçüncü ve son savaştır.
15) MEDİNE OSMANLI TREN İSTASYONU
Abdülhamit Hân, Peygamber âşığı müʼminlerin, O Âlemler Sultânıʼnın nurlu eşiğine yüz sürerek muhabbetlerini arz edebilmelerini kolaylaştırmak için İstanbul’dan Medîne-i Münevvere’ye uzanan bir tren yolu yaptırmıştır.
Devamı …
16) AMBERİYE OSMANLI MESCİDİ
Hicaz – Medine demiryolu istasyonun yanın da yer almaktadır. Çift minareli olan ve Osmanlı mimarisinde inşa edilen cami, Sultan II. Abdülhamid han zamanın da yaptırılmıştır.
17) BENİ SAİDE GÖLGELİĞİ
Peygamberimiz Hayatlarında iken bu mekana uğrar istirahat buyurup burda bulunan su kuyularından su içip abdest alırlardı,Rasûlullah (asm)’ın vefatından hemen sonra Ensâr ve Saideoğulları Sakifesi denilen yerde toplanmış ve Sa’d b. Ubâde’yi halife seçmek istemişlerdi. Ancak bu konuda onlar arasında da görüş ayrılığı bulunuyordu.
Devamı …
18) MESCİDİ ZÜLHULEYFE (Muarras Mescidi)
Medine yönünden Mekke’ye gideceklerin ihram yeri (mikat) olarak Hz. Peygamber aleyhisselatu vesselam tarafından belirlenen ve bugün sudanlı bır zat olan Ali Dinar’a nisbeten “Abar-ı Ali” (Ebyar-ı Ali) adıyla anılan Zülhuleyfe’deki bu mescidin Mescid-i Nebevi’ye uzaklığı yaklaşık 11 km. olup Medine’nin güneybatı sınırı buraya kadar ulaşmıştır.