1) KABE (MESCİDİ HARAM)
Mescid-i Haram, Mekke’de ortasında Kâbe‘nin bulunduğu Cami-i Şeriftir. Halk arasında Harem-i Şerif de denir. Yeryüzünde ilk yapılan mesciddir. (Müslim, Mesâcid, 1)
Mescid-i Haram’da kılınan namaz diğer mescidlerde kılınan namazlardan yüz bin kat daha fazla sevaptır. (İbn Mâce, Salat, 195)
Devamı …
2) PEYGAMBER EFENDİMİZ (S.A.V.) DOĞDUĞU EV
Peygamber Efendimiz, 20 Nisan 571 (9 Rebiyülevvel) Pazartesi günü Mekke’de doğdu.
Peygamber Efendimiz doğmadan önce birçok ilâhî tecellî zuhûr etmişti. Bütün kâinât âdeta O’na hasret çekmekteydi. Çünkü O, yaratılışın sebebi idi.
3) CENNETUL MUALLA MEZARLIĞI
Câhiliye devrinden bugüne kadar Mekke mezarlığı olan ve Harem-i şerif’in yaklaşık 2 km. kuzeyinde Mescid-i Cin yakında bulunan bu yer, İslâm öncesi kaynaklarda ve ilk devir İslâm tarihlerinde Hacûn diye geçmektedir. Hz. Peygamber’in dedelerinden Kusay ile Abdülmuttalib’in ve amcası Ebû Tâlib ile hanımı Hz. Hatice’nin Hacûn Mezarlığı’na defnedilmiş oldukları bilinmektedir. Rivayete göre Kusay Hacûn’a gömüldükten sonra burası mezarlık olarak kullanılmıştır
Devamı …
4) CİN MESCİDİ
Mekke’nin mezarlığı Cennetü’l-muallâ’nın yakınında ve Harem-i şerif’in yaklaşık 2 km. kuzeyinde bulunan şehre hâkim bir tepenin üzerinde yer alır; gece bekçilerinin bu tepede toplanarak nöbet değiştirmelerinin âdet olması sebebiyle “Mescidü’l-hares” adıyla da bilinir.
5) ŞECERE MESCİDİ
Mescid-i Cin’in hizasında bir mesciddir. Peygamber Efendimiz Mescid-i Cin’in bulunduğu yerde;taif ten dönerken istirahat etti ve yanındakilerle sabah namazıni kılarken cinnilerden bir gurup peygamber efendimiz s.a.v. okuduğu hz.Kuranı dinlediler ve cinlerin büyüklerine biz çok acaib bir şey dinledik dediler
Devamı …
6) RAYE (BAYRAK) MESCİDİ
Mekke’nin doğusunda Cübeyr b. Mut’ım’a nisbet edilen kuyunun yanında Mescid-i Cin’in güneyindedir.
Mekke’nin fethi günü Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in sancak dikerek iki rek’at namaz kıldığı yerde inşa edilmesi sebebiyle bu adla anılmıştır.
7) OSMANLI KIŞLASI MEKKE
Hac yapmak niyetiyle Mukaddes Topraklar’a gelen fakir hacıların, barınma ve sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için Cennet Mekan II. Abdulhamit Han tarafından yaptırılımıştır. Mescd-i Haram’a yakın Cervel mevkisinde inşa edilen bu bina , 600 kişiyi ağırlayacak bir misafirhane , büyük bir hastane ve eczaneden teşekkül etmiştir.
Devamı …
8) EBU KUBEYS DAĞI
Kâbe’nin yaklaşık 100 m. doğusunda bulunan 420 m. yükseklikteki bu dağa Ebûkubeys adının verilmesiyle ilgili olarak çeşitli rivayetler nakledilir.
9) SEVR DAĞI VE MAĞARASI
Sevr mağarası Yemen yolu üzerinde Mekke’den 5 km. uzaklıkta yer alır. Hayli yüksektir. Bu mağara, Sevr Dağı’nın tam tepesinde bulunmaktadır. İki üç kişinin sığacağı kadar bir alanı vardır. Kur’anı Kerim’de de bu mağara zikredilmektedir. (Tevbe sûresi, 9/40)
Devamı …
10) NUR DAĞI VE HİRA MAĞARASI
Mekke`de bir dağ. Nûr dağı anlamına gelmektedir. Hz. Muhammed (s.a.s.)`in evine bir kilometre uzaklıktadır. Hz. Muhammed (s.a.s.)`e ilk vahiy Nûr dağının tepesinde bulunan Hira mağarasında gelmiştir. Nûr dağı, kendisini çevreleyen dağlar arasında uzaktan farkedilmekte olup, özel bir yapı arzeder.